Kattentaal

KATTENTAAL: WAT BEDOELT MIJN KAT NOU EIGENLIJK ÉCHT ALS HIJ MIAUWT?

De verschillende intonaties van een miauw

Miauw? Om te kunnen horen wat jouw kat nou écht bedoeld met zijn kattentaal is het van belang dat je erg goed luistert naar hoe er wordt miauwt en de toon. De hoogte, duur en hardheid waarmee miauwt wordt geven jou duidelijk aan wat jouw lieve kat nou precies bedoelt in kattentaal. Uit onderzoek blijkt dat er wel 16 verschillende melodieën zijn geanalyseerd.

Dit zijn de meest voorkomende miauwtjes in kattentaal:

  • Korte/zachte miauw : Ik wil gewoon aandacht!
  • Korte maar iets luider/gekrenkte miauw : Hoor mij! Ik heb honger, ik wil spelen, ik wil slapen!
  • Langgerekte, herhaaldelijke miauw : Joehoe?! Ik ben het niet met je eens! Aanhoudend miauwen kan ook wijzen op dat je kat pijn heeft.
  • Schrille, schreeuwende miauw : Ik schrik! Het kan zijn dat mijn staart klem zit, of ik hoorde een hard geluid. Het kan ook zijn dat hij/zij op iets is gestapt wat veel pijn doet.
  • Van hoog naar laag miauw : Ik ben bang!

Wanneer een kat op zijn / haar rug draait is dat een teken van vertrouwen!

Het heeft alles te maken met dat een kat dit als een prettig gevoel ervaart omdat ze van kleins af aan door de moeder veel op de buik worden gelikt. Meestal laat een kat dit pas toe als het vertrouwen naar jou toe heel diep gaat. Een kattenbuik is een erg kwetsbare plek waar alleen de moederkat aan mag zitten.

Kleine kittens hebben bijvoorbeeld al heel snel door dat jij sneller reageert op het stemgeluid dan bijvoorbeeld lichaamstaal of geurboodschappen. Hierdoor passen ze zich al vrij snel aan wanneer ze van kleins af aan bij jou zijn.

Betekend het dat wanneer een kat spint hij/zij jou lief vindt?

Ja en nee. Wat ze daarmee aangeven is dat ze zich erg op hun gemak voelen. “Ik voel me prettig, blijf dit vooral doen”. Het kan ook een manier zijn om iets van jou te vragen. Wanneer ze bijvoorbeeld op haar rug gaat liggen en heen en weer gaat spinnen maakt zij daarmee duidelijk dat ze geaaid wil worden.

Het ‘kirren’ van een kat is een vorm van spinnen wat ook zonder spin geluid kan worden gehoord. Vaak geven ze hiermee aan dat ze happy en content zijn met hun prachtige katachtige kattenleven!

Terug naar home